LA JORNADA UNIFICA’T A BLANES, UN ÈXIT D’INCLUSIÓ

Blanes ha sigut la primera jornada Unifica’t de la província de Girona i la segona de Catalunya, després d’Alpicat.

La trobada dels alumnes d’una escola ordinària i d’una d’educació especial ha sigut un èxit absolut en termes d’integració, inclusió i companyonia. La primera activitat per trencar el gel ha servit per començar a conèixer als que serien els seus nous companys de joc, per un matí. Però la idea és que la Jornada Unifica’t sigui només el primer pas per trencar les barreres entre els alumnes amb i sense discapacitat intel·lectual. 

Blanes ha exemplificat exactament això, la unió joves alumnes de secundària de dos centres educatius diferents. Per una part, els alumnes de l’institut ordinari Serrallarga i els d’educació especial de CEE Ventijol. La seixantena d’alumnes han compartit 4 estacions esportives inspirades en el bàsquet, el futbol, l’handbol i un joc cooperatiu. A més, seguint la metodologia de la Gasol Foundation s’ha fet reflexionar als estudiants sobre quina vida saludable porten i com la podrien millorar. S’ha parlat de l’activitat física, les hores de son, quin menú saludable s’hauria de fer i com n’és d’important desconnectar de les pantalles. 

Totes aquestes estacions han estat gestionades i dinamitzades per uns altres alumnes. Uns estudiants amb discapacitat intel·lectual de Itinerari Formatiu Específic (IFE) de l’Institut Serrallarga. La vintena d’alumnes han sabut explicar i portar a terme les estacions esportives i han fet que la Jornada Unifica’t sigui un èxit. Quan han acabat la jornada molts alumnes de quart d’ESO han remarcat que quan es trobin ara per l’institut amb els alumnes de l’IFE ja es saludaran i podran compartir les experiències viscudes a la Ciutat Esportiva de Blanes durant aquest matí. 

Les dinàmiques de les activitats estan pensades perquè els alumnes treballin conjuntament i s’ajudin per arribar a l’objectiu de fer partícips a tots i totes a l’activitat en concret i a la societat en general. Vivenciar la inclusió i la integració en primera persona fa que després ho puguis exportar a la teva vida durant el dia a dia. Canviar les mirades envers les persones amb discapacitat intel·lectual i afavorir el trencament de barreres físiques i socials que encara ens separen. L’esport i l’activitat física són uns dels elements que ajuden a aconseguir-ho. 

Entrega de medalles i diplomes

Les autoritats que ens han acompanyat han lliurat una medalla a tots els participants i un diploma als alumnes de l’IFE en agraïment a la seva gran tasca durant la trobada d’avui. La jornada ha finalitzat amb un dinar de germanor. 

Hem agraït la presència de Cristina Cabañas, vicepresidenta de Special Olympics Catalunya, Àngel Canosa, alcalde de Blanes, Anna Julià, representant de l’esport de la província de Girona de la Generalitat de Catalunya, Jordi Urgell, primer tinent d’alcalde, Marina Vall-llosada, quarta tinent d’alcalde, Olga López, regidora d’educació, Marian Anguita, regidora d’Acció Social, Albert Sanz, regidor d’alcaldia, Pere Lopera, regidor d’Esports, Kim Romero, regidor, Mónica Rabassa, regidora, Mia Ametller, regidora, Cristian Ortiz, regidor, Maria Fusté, representant a Special Olympics España i l’esportista blanenc Xavier Marina. 

Jornada organitzada per Special Olympics Catalunya amb el suport de la Fundació Barça, Fundación Leo Messi, Special Olympics España, Fundació La Caixa, Gasol Foundation. 

12 de maig 2022

Imatges de la Jornada Unifica’t a Blanes

Compartir:

Més publicacions

Xarxes