ALPICAT ENCARA MÉS INCLUSIU AMB LA PRIMERA JORNADA UNIFICA’T! DE CATALUNYA

  • Alumnes de secundària amb i sense discapacitat intel·lectual d’una escola ordinària i una d’educació especial han compartit activitats esportives i de convivència. 
  • L’entrenador de futbol Lluís Cortés i els jugadors Ignacio Rosa i Michael Carrera del Força Lleida de bàsquet hi han sigut presents.
  • Un dels objectius és canviar les mirades envers les persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant l’esport.

Alpicat (El Segrià) ha sigut la primera localitat catalana en acollir unes jornades esportives unificades UNIFICA’T organitzades per Special Olympics Catalunya. El projecte Unifica’t s’anirà reproduint per tot el territori català, potenciant les localitats de diferents vagueries de Catalunya.

L’essència del programa és unir els alumnes d’un centre d’educació especial i els d’un d’escola ordinària comparteixin esport, experiències i reflexions. En aquesta ocasió han estat els nois i noies del CEE Llars de Sant Josep de Lleida i de l’Institut d’Alpicat.  

El Complex lúdico esportiu del Parc del Graó a Alpicat ha sigut l’espai escollit per congregar a tots els alumnes que han participat d’una sèrie de estacions esportives i d’hàbits saludables dinamitzades per alumnes de Cicle formatiu de Grau Superior d’ensenyament i animació socioesportiva de l’Institut Joan Oró de Lleida i d’INEFC de Lleida. 

La valoració de tots els participants ha sigut molt positiva i amb ganes de repetir. A mida que han anat compartin jocs i vivències tots i totes s’han anat ajudant i gaudint de la jornada, i tal i com comenta, el president de Special Olympics Catalunya, Sergi Grimau, s’ha aconseguit que  “l’esport ens canvii les mirades, ens iguala a tots i totes, tinguem o no discapacitat”. 

L’objectiu principal de les jornades és afavorir situacions inclusives mitjançant esport, activitat física i hàbits saludables. Normalitzar que les persones amb i sense discapacitat intel·lectual comparteixin un mateix espai amb activitats i vivències. 

JORNADA A ALPICAT  

Les estacions esportives basades en el tennis, futbol sala, bàsquet i joc cooperatiu són l’excusa perfecte perquè els alumnes amb i sense discapacitat hagin treballat conjuntament  amb la voluntat de trencar barreres mitjançant l’esport. 

A més, hi hagut una estació d’hàbits saludables seguint la metodologia de la Gasol Foundation. Els participants han reflexionat sobre els pilars d’una bona alimentació: l’esport i l’activitat física, el  benestar emocional, l’alimentació saludable i un bon descans. 

A més de l’activitat en si, també s’ha potenciat unes reflexions prèvies i posteriors envers les pròpies jornades i envers la discapacitat intel·lectual. La voluntat és que els nois i noies siguin agents del canvi i donin el primer pas per seguir canviant les mirades envers les persones amb discapacitat intel·lectual per a una societat més inclusiva. En altres paraules, que mitjançant l’esport i l’activitat física afavorir al trencament de barreres físiques i socials que dificulten la participació conjuntament. 

Al finalitzar la trobada s’han entregat unes medalles i certificats a tots els participants.

L’alcalde d’Alpicat, Joan Gilart, ha valorat molt positivament ser la primera localitat catalana en acollir el programa Unifica’t on es potencia i es camina cap una major inclusió social.  

També s’ha comptat amb la presència i el suport del vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre; del director dels Serveis Territorials del Departament de Drets Socials a Lleida, Joan Segura; del representant Special Olympics España, Álvaro Terreros; del director INEFC-Centre de Lleida, Xavier Peirau; del representant d’INEFC Lleida, Pedro Ruiz; de la inspectora del CEE Llar Sant Josep, Elena Ardanuy; de l’inspector de l’INS Alpicat, Jaume Canadell; de la directora de l’INS Alpicat, Anna Fondevila; i del delegat de Lleida de COPLEFC, Eduard Serrano.

UNIFICA’T: DINS EL MARC D’UN PROJECTE INTERNACIONAL

UNIFICA’T és un projecte de Special Olympics Catalunya que es basa en els programes internacionals de Special Olympics de Play Unified i Unified Schools. Ja són 1,5 milions de persones en tot el món que ja s’han sumat en el programa d’Unified Sports. 

Jornada organitzada per Special Olympics Catalunya amb la col·laboració de la Fundació Barça, Fundación Leo Messi, Gasol Foundation, Special Olympics España i la Generalitat de Catalunya. 

29 d’abril 2022

Més imatges de la jornada Unifica’t en aquest enllaç!

Compartir:

Més publicacions

Xarxes