Més d’un miler de persones participa en l’acte d’homenatge a Francesc Martínez de Foix

L’acció ha reunit el president Carles Puigdemont, representants institucionals i federacions de l’àmbit de la discapacitat, l’esport i el cooperativisme

Més de 1.000 persones han assistit a l’acte d’homenatge a Francesc Martínez de Foix, un dels majors referents del sector de la discapacitat intel·lectual del país, que va morir el 17 de juliol als 63 anys.

L’acció, organitzada de manera conjunta per Special Olympics Catalunya i Espanya, Federació ACELL, Grup Cooperatiu TEB, Dincat-Plena inclusió, DKV Integralia, Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i Xarxa Ambiental, ha tingut lloc a l’edifici INEFC Barcelona amb la participació de família, amics i amigues, companys i representants del sector de la discapacitat, l’esport, el cooperativisme i la política.

En el seu parlament, el president Carles Puigdemont ha destacat el gran llegat de Francesc Martínez de Foix i la necessitat de continuar-ho conjuntament Administracions Públiques i teixit social per “fer un país millor”. Ha reivindicat la seva “força, coratge, honestedat i insistència” i que “mai es va rendir” per canviar les injustícies socials. El president de la Generalitat, juntament amb l’esportista Eloi Collell, van lliurar a Josi Llorens, la mare del Francesc, un llibre amb una selecció de totes les mostres de condol que es van rebre en les diferents entitats i també se li va entregar la medalla d’argent de l’UFEC.

Per la seva banda,  la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa ha posat en valor el seu rol “emprenedor”, liderant projectes sempre “cooperativament i democràticament”.

Gerard Figueras, secretari general de l’Esport ha afirmat que “amb ell compartíem que, si algun dia tenim un país de debò, les persones han de tenir les mateixes oportunitat de fer esport”. Laia Ortiz, tinenta d’alcalde de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, ha recordat que “va fer ciutat”, impulsant iniciatives de proximitat, inclusives i cooperatives.

L’acte, que ha repassat les principals contribucions de Martínez de Foix en tres àmbits: drets i família, treball i cooperativisme i foment de l’esport, ha comptat també amb emotives actuacions dels artistes Tortell Poltrona, Toni Albà o Quique Malabares, així com de l’equip de TEBVist, televisió online feta per persones amb discapacitat intel·lectual impulsada pel mateix Francesc Martínez de Foix. Ha estat conduït pel periodista esportiu de TV3 Bernat Soler amb la col·laboració dels periodistes Pitu Abril, Josep Maria Soro i l’actriu Marta Bayarri.

L’acte d’homenatge ha acabat amb l’encesa de la flama olímpica, aquest cop en honor al Francesc. Esportistes de la Federació ACELL i Special Olympics Catalunya, amb l’himne de Special Olympics de fons cantat en directe per Jofre Bardagí i Txell Sust,  han fet un recorregut per la sala on el darrer relleu olímpic ha estat del germà gran Joan Martínez de Foix, i dos dels nets del Francesc, l’Alba i el Pau, que han estat els encarregats d’encendre el foc del peveter .

Compromís amb el treball, l’esport i el cooperativisme

Al llarg de la seva trajectòria professional, Francesc Martínez de Foix va destacar  pel seu compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual i amb els valors del cooperativisme i l’economia social. Entre altres, va dirigir el Grup Cooperatiu TEB i va impulsar i presidir la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL) i Special Olympics Catalunya i Espanya. També va ser vicepresident de la Federació Dincat-Plena Inclusió i membre del consell rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Al 2012 va rebre la Creu Sant Jordi.

16 de setembre 2017

Més imatges de l’acte a la galeria de Special Olympics Catalunya. 

Compartir:

Més publicacions

Xarxes