Marxa Special Olympics: seguim caminant per una societat més inclusiva

La 19a Marxa Special Olympics Catalunya, caminada popular a favor d’una major inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual, ha tingut lloc a Barcelona el passat dissabte 17 de desembre amb la presència de mig miler de persones.

El Palau Blaugrana s’ha vestit de gala per rebre els guardonats dels 8ens Premis Nacionals Special Olympics.

Josep Cleries, la Fundació FCBarcelona, el Club Esportiu Alba de Reus, Club Bàsquet Barna i els esportistes Alícia Baladrón i Faustí Soriano, han estat els premiats en un acte central molt emotiu.

En aquests dinou anys de la Marxa Special Olympics la societat ha anat experimentant canvis cap una visió més inclusiva, però encara no és suficient. És per aquest motiu que mig miler de persones han volgut caminar per reivindicar una major inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual. La Marxa vol commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que és el 3 de desembre.

La Marxa vol seguir incidint en la importància que les persones amb discapacitat han de tenir les mateixes oportunitats i drets que la resta de ciutadans. És per això que es vol promoure un canvi d’opinions, actituds i comportaments socials amb el sector i seguir treballant per una societat més tolerant envers tot tipus de col·lectius en risc d’exclusió social.

Organitzada per la Federació ACELL (Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat intel·lectual), la Fundació del FCBarcelona i Special Olympics Catalunya, amb la Marxa es vol remarcar també que l’esport i el lleure són unes de les eines principals d’inclusió social.

 

TRET DE SORTIDA DE LA 19a MARXA SPECIAL OLYMPICS

 La Plaça Maria Cristina de Barcelona ha tornat a ser l’epicentre de la solidaritat per un matí. Amb una xocolatada i melindros, els assistents a la Marxa han agafat forces per començar la caminada popular i familiar sota el lema de TOTS JUNTS SOM IMPARABLES! cap al Palau Blaugrana.

Però l’estrella de la convocatòria ha sigut la mascota de Special Olympics Catalunya, el Nuc, que ha estat saludant i fent-se fotos a totes aquelles persones que han volgut acompanyar-nos en aquest dia tan especial.

ACTE CENTRAL DE LA MARXA I LLIURAMENT DELS 8ns PREMIS NACIONALS

A les 11:00h en punt els llums del Palau Blaugrana s’han apagat per donar el tret de sortida a un acte central de la Marxa. Amb imatges dels Jocs Special Olympics Reus 2016, organitzats per Special Olympics España, s’ha començat l’acte amb un to molt emotiu i de grans records els viscuts el passat mes de novembre.

La guardonada Alícia Baladron juntament amb les seves companyes de gimnàstica rítmica han obsequiat a amics, familiars i  autoritats amb una exhibició excepcional que els han fet aixecar de la cadira per aplaudir-les amb molta emoció.

La festa i la música ha estat a càrrec dels cantants catalans Txell Sust i Jofre Bardagí.

Jordi Durà, president de Special Olympics Catalunya, en el seu parlament ha destacat “ la importància de seguir treballant, caminant, marxant per poder aconseguir una millor inclusió social. Els drets els tenim totes les persones, i els tenim reconeguts, però els hem de defensar i els hem de fer efectius.”

Francesc Martínez de Foix, president de la Federació ACELL, ha volgut destacar “la importància de tenir més esportistes federats i la voluntat dels clubs que integrin seccions amb equips amb persones amb discapacitat intel·lectual, aquest és un dels camins a seguir.”

I, un dels grans moments de l’acte central, ha estat el lliurament dels 8ns Premis Nacionals Special Olympics. Aquests Premis distingeixen a totes aquelles persones, entitats i institucions que s’han involucrat més amb el moviment Special Olympics i han ajudat el col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Josep Lluís Cleries, Premi d’Honor, ha volgut agrair el Premi d’Honor i “recordar que tots tenim capacitats diferents però que totes ens han de fer sentir protagonistes. Els més importants sou vosaltres, les persones amb discapacitat”.

Els premiats d’aquest any 2016 són:

 

  • PREMI D’HONOR: JOSEP LLUÍS CLERIES.

Josep Lluís Cleries ha sigut guardonat amb el Premi d’Honor pel seu compromís amb la discapacitat intel·lectual i l’esport. Com a director general d’Acció Cívica i com a conseller del departament de Benestar Social i Família, entre els anys 2010 i 2012, va donar suport als actes socials i esportius de Special Olympics Catalunya. Cleries sempre va posar a disposició de l’entitat, els recursos del departament per portar endavant les nostres iniciatives d’inclusió social a través de l’esport i també va ajudar-nos des d’una vessant personal.

 

  • PREMI A LA RESPONSABILITAT SOCIAL: FUNDACIÓ FCBARCELONA.

La Fundació del FC Barcelona ha estat vinculada a Special Olympics gairebé des dels seus inicis. La seva col·laboració ha estat en forma de nombroses i diverses aportacions com la cessió de les seves instal·lacions per celebrar la Marxa Special Olympics des de fa molts anys, entrades per a partits o pel FcBarcelona Experience, etc, A més, l’any 2012 es va signar un conveni de col·laboració que gràcies al qual, els nostres esportistes segueixen fent el que més els hi agrada: practicar esport. Gràcies a la col·laboració de la Fundació del FC Barcelona ens és possible continuar amb projectes i activitats esportives per a les persones amb discapacitat intel·lectual.

 

  • PREMI AL VALOR ESPORTIU INDIVIDUAL MASCULÍ: FAUSTÍ SORIANO.

Esportista històric de la Federació ACELL en actiu des de 1985. Dos dels seus esports preferits són el futbol sala i l’handbol. També va ser un dels pioners, i avui encara hi participa, en la disciplina de vela quan aquesta va formar part del ventall d’esports Special Olympics-ACELL. És tot un exemple de fidelitat, fair play i de continuïtat en la pràctica esportiva.

 

  • PREMI AL VALOR ESPORTIU INDIVIDUAL FEMENÍ: ALICIA BALADRÓN.

Esportista de 29 anys de l’Escola Esportiva de gimnàstica artística i rítmica de la Federació ACELL des de l’any 1999. Ha participat en diferents competicions de Catalunya, d’Espanya i en els Jocs Special Olympics Catalunya i el seu medaller està ple d’ors. Gran amiga de les seves companyes d’entrenament, treballadora, responsable i col·laboradora.

 

  • PREMI AL VALOR ESPORTIU COL·LECTIU:  EL CLUB ESPORTIU ALBA DE REUS.

El club esportiu Alba de Reus i de retruc l’escola Alba, és un dels clubs referents a la província de Tarragona.L’entitat va iniciar el seu camí l’any 1992, amb la idea de poder participar en els Jocs Special Olympics d’aquell any i 4 anys més tard, va ser l’entitat impulsora principal perquè una edició dels Jocs Special Olympics s’organitzés a la seva ciutat. Participen en campionats territorials, de Catalunya i Internacionals en les modalitats esportives d’atletisme, natació, petanca, tennis taula i bàsquet. Són un club esportiu però al mateix temps també donen cabuda a activitats de caràcter recreatiu i social i intenten integrar-se als actes de la ciutat de Reus. Enguany han tingut un paper molt destacat en els Jocs Special Olympics Reus que ha organitzat Special Olympics España.

 

  • PREMI COMPROMÍS SOLIDARI: EL CLUB BÀSQUET GRUP BARNA.

Fundat l’any 1965 en el barri del Clot de Barcelona està format per 26 equips que van des de la categoria d’escola (fins a 9 anys) fins a la categoria de sènior (més de 21 anys) masculins i femenins, i des de l’any 2013 també tenen al seu club a l’Equip BARNA Màgics, format per a esportistes amb discapacitat intel·lectual. El Club BARNA està principalment molt agraït per l’educació en valors que aquesta convivència genera amb la resta d’esportistes.

 

Totes les imatges en el Flickr de Special Olympics Catalunya.

 

ENHORABONA A TOTS ELS GUARDONATS!

17 de desembre 2016

Compartir:

Més publicacions

Xarxes