Hipoteràpia amb nens i nenes amb discapacitat intel·lectual

Gràcies a la Fundación Privada Leo Messi, 14 joves alumnes de l’Escola d’Educació Especial Ramon Suriñach de Ripoll tenen l’oportunitat de seguir aquest curs amb les sessions d’hipoteràpia que fan a l’Hípica Niubó de Campdevànol des de l’any 2001.

L’hipoteràpia és un mètode terapèutic de rehabilitació que utilitza el moviment del cavall per tractar persones amb diferents discapacitats físiques, intel·lectuals i conductuals.

Els alumnes que assisteixen a les classes d’equinoteràpia es divideixen en dos grups i treballen diferents aspectes amb els cavalls. Aquest dimarts vam tenir l’oportunitat d’estar amb un dels grups a l’hípica i veure quines activitats fan. La cara de la Sílvia, el Hamsa, la Isabela, l’Anas, l’Alba o l’Ananda muntant i preparant el Sugus, el Rolex i la Tapioca era d’absoluta felicitat. Aquests tres cavalls són els que, tal com comenta el Quim Valls, director de l’Hípica Niubó, s’han entrenat degudament, amb una bona doma i s’ha fet un treball molt específic ja que les persones que els munten tenen unes necessitats especials.

L’activitat comença amb la preparació i higiene del cavall, es raspalla, es prepara la guarnició i després ja se surt a pista. Cada alumne, segons les seves necessitats, realitza diferents activitats dalt del cavall com exercicis d’equilibri, volteig, i fins i tot molts d’ells arriben anar al trot. Sempre acompanyats d’un responsable de l’hípica, cada nen i nena té aproximadament una atenció especialitzada d’uns 20 a 30 minuts sobre el cavall.

Els beneficis de l’hipoteràpia són moltíssims, tan físics, com psicològics i socials. Augment i millora del to muscular, l’equilibri, el control postural, la capacitat d’atenció i concentració, i una major relaxació que s’aconsegueix gràcies a la temperatura del cavall, i en general una millor condició física. A nivell psicològic es treballa l’orientació en l’espai i temps, la memòria, la millora l’autoestima, l’autocontrol de les emocions, la responsabilitat i l’autonomia personal. A més, en l’aspecte social es fomenta la integració social, l’expressió d’emocions i sentiments, exploració de l’entorn, entre altres beneficis.

A més d’aquest projecte d’hipoteràpia, amb la Fundación Privada Leo Messi treballem conjuntament en altres activitats esportives per tal de fomentar la pràctica esportiva, la integració social i la millora de la qualitat de vida dels nens i nenes amb discapacitat intel·lectual.

24 de maig 2016

[embedvideo id=”v15k0BblBKs” website=”youtube”]

[embedvideo id=”S5Nz1pUPACA” website=”youtube”]

Més imatges clicant al Flickr de Special Olympics Catalunya.

Compartir:

Més publicacions

Xarxes