Del 4 al 7 d’octubre La Seu d’Urgell i Andorra la Vella van acollir els Jocs Special Olympics, l’esdeveniment esportiu més important per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Uns jocs que per primera vegada es van celebrar a dos seus de dos països diferents.

Aquesta onzena edició va convocar a més de 1.500 esportistes.

Aquestes en van ser les dades:

2 Seus: La Seu d’Urgell i Andorra la Vella.

5 organitzadors: Special Olympics Catalunya, la Federació ACELL, Special Olympics Andorra, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Comú d’Andorra la Vella.

15 Ciutats torxa: Barcelona, Badalona, Calella, Mataró, Lloret de Mar, Girona, Figueres, Granollers, Sant Just Desvern, Igualada, Tarragona, Reus, Lleida, La Seu d’Urgell i Andorra la Vella.

14 disciplines esportives: bàsquet, hoquei, petanca, ciclisme, tennis, atletisme, bàdminton, futbol sala, gimnàstica, handbol, natació, tennis taula, judo i el Programa Young Athletes.

8 Comunitats Autònomes: Aragó, Castella la Mancha, Castella i Lleó, La Rioja, Madrid, Valencia, Balears i el País Basc.

13 delegacions estrangeres: Bèlgica, Mònaco, Dinamarca, Hongria, Suïssa, Àustria, Índia, Alemanya, Itàlia, Marroc, Finlàndia, Portugal, San Marino.

800 Voluntaris: l’Ànima del Jocs!

Tret de sortida als Jocs Special Olympics 2018

Un Poliesportiu d’Andorra la Vella abarrotat amb més de 3.000 persones va acollir dijous 4 d’octubre la inauguració dels Jocs Special Olympics La Seu d’Urgell – Andorra la Vella 2018.

La cerimònia va comptar amb la participació d’autoritats com el cap de Govern Andorrà, Toni Martí, el Secretari General d’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, l’Alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, el Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, la Cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, la Presidenta de la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb discapacitat intel·lectual (ACELL), Marina Gómez, i el President d’Special Olympics Catalunya, Sergi Grimau.

L’acte va estar protagonitzat per un gran nombre d’actuacions musicals de la mà d’artistes com Mònica Green, Beth i Gisela, i va comptar amb la participació dels geganters de la Seu. També es va dur a terme la tradicional desfilada i la presentació de la nova mascota del moviment Special, la Bruna, nascuda al Pirineu, que des d’aquesta edició acompanyarà al Nuc.

Però un cop més, el moment culminant de la inauguració va ser l’encesa del peveter olímpic al costat de la bandera dels Special Olympics. Des del 20 de setembre, la torxa que mantenia el foc Olímpic havia recorregut les quatre províncies catalanes fins arribar al Principat d’Andorra. Durant la inauguració, la torxa va arribar al recinte i es van fer diversos relleus dins del pavelló. L’últim el va fer l’atleta Marc Vilches, acompanyat pel capità espanyol de la Copa Davis, Sergi Bruguera.

El millor és qui ho intenta

D’aquesta manera es va donar el tret de sortida oficial a l’onzena edició dels Jocs, la qual es va celebrar sota el lema “El millor és qui ho intenta”, amb l’objectiu d’animar la societat a creure en si mateixa i a lluitar contra el “no puc” per sortir de la zona de confort. Alguns dels esportistes que es van reunir sota aquest lema i van ajudat a fomentar la diversitat i l’esport inclusiu van ser Pau Gasol, Carles Puyol, Pep Guardiola i Ricky Rubio, entre d’altres.

L’acte va ser retransmès en directe per la cadena Esports3, i es pot recuperar a TV3 a la carta.

Esport i medalles

Un dels trets més significatius dels jocs és que els 1.500 esportistes s’enduran a casa, com a mínim, una medalla, perquè d’acord amb la filosofia de Special Olympics “Tots som campions” i el que importa és participar.

Els Jocs Special Olympics van reunir a La Seu d’Urgell i a Andorra la Vella 14 disciplines diferents. A La Seu d’Urgell  es van disputar les competicions de bàsquet, hoquei, petanca, ciclisme, tennis i la exhibició del Programa Young Athletes. A la capital andorrana es van disputar la resta de modalitats: atletisme, bàdminton, futbol sala, gimnàstica, handbol, natació, tennis taula i judo.

El Programa Young Athletes debuta en els Jocs Special Olympics

Per primer cop, als Jocs Special Olympics es va incorporar el Programa Young Athletes (YAP) com una disciplina esportiva. El YAP és un programa elaborat colze a colze amb la Fundación Leo Messi que, mitjançant jocs, cançons i altres activitats, introdueixen al món esportiu els nens i nenes de 2 a 7 anys amb discapacitat intel·lectual. L’objectiu d’aquesta iniciativa és, a banda de treballar l’equilibri, la flexibilitat, la força i la coordinació, que els petits puguin iniciar-se en l’esport i millorar la capacitat de relacionar-se amb el seu entorn.

Com a qualsevol altre disciplina esportiva, divendres 5 d’octubre, al final de la jornada es van lliurar la que per a molts infants serà la primera medalla dels Jocs Special.

El Village

El Village, de nou, va tornar a ser l’espai lúdic-festiu de l’esdeveniment. Actuacions musicals, inflables, tallers de màscares, sessions de Zumba, vídeojocs, circuits de motos, foodtrucks, etc. van encantar a tots els visitants que van visitar el Village de cada seu. A més, també va ser al Village on va tenir lloc un dels moments més esperats per als nostres atletes, com és la festa de l’esportista. Música, ball i el bon ambient van regnar en una nit de gran diversió i somriures.

Un dels punts forts dels Special Olympics és la transversalitat de l’esdeveniment. Els Jocs han aconseguit unir entitats, clubs, empreses, administracions i voluntaris sota un mateix objectiu: la inclusió social. Per exemple, la Fundació Naturgy i Nedgia, a banda de patrocinar la torxa dels Special Olympics, va instal·lar al Village de la Seu d’Urgell un gran camió, l’Energytruck, amb jocs pels més petits. De la mateixa manera, la Fundació Barça va traslladar la copa del rei, de la lliga i de la campions en el village, perquè tothom que ho desitgés es pogués fotografiar amb elles i també va organitzar en el Village d’Andorra la Vella, un torneig de futbol net on van participar esportistes i criatures.

S’apaga la flama dels Jocs Special Olympics 2018 però en queda la petjada

L’última jornada, diumenge 7 d’octubre, va estar marcada per l’acte de cloenda que es va celebrar al Camp Municipal Emili Vicente de la Seu d’Urgell i que va comptar amb la presència del Secretari d’Estat d’Esport del Govern d’Andorra, Jordi Beal, i la Delegada del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós.

Al migdia, la flama dels Jocs Special Olympics es va apagar i no tornarà a cremar fins d’aquí quatre anys. “No obstant això, la flama continuarà cremant dins de cada persona que hagi viscut els Jocs”. I és que un dels trets més significatius dels Jocs és que, si bé el què passa sobre el terreny de joc és important, el què succeeix fora de les instal·lacions esportives és encara més intens. Un dels principals objectius d’aquesta competició és la sensibilització de la societat, l’acceptació de les diferències i la naturalització de la discapacitat intel·lectual.

Els esportistes han deixat una petjada immensa precisament perquè han estat el centre d’atenció: han ocupat l’actualitat de la premsa, han solidaritzat personalitats públiques, s’han desplaçat amunt i avall creuant la frontera amb autocars i han tallat carrers de tota Catalunya durant el recorregut de la torxa dels Special Olympics.

Anàlisi d’Impactes en Mitjans i Recull de premsa dels Jocs Special Olympics La Seu d’Urgell – Andorra la Vella 2018

Imatges dels Jocs Special Olympics La Seu d’Urgell – Andorra la Vella 2018

Més imatges dels Jocs Special Olympics 2018 realitzades pel Comú d’Andorra la Vella. 

 

Imatges d’Isma Monfort