És l’esdeveniment esportiu més important per a les persones amb discapacitat intel·lectual i un estímul al treball diari, el premi a les diferents competicions locals i territorials i una excel·lent oportunitat per demostrar a la societat les capacitats i els valors dels atletes amb discapacitat i, per tant, aconseguir complicitats solidàries i de respecte.

A més, són un punt de trobada de milers d’atletes, entrenadors, famílies i societat civil perquè els Jocs són competició però també convivència, activitats socials, lleure i sobretot reconeixement pel paper que les persones amb discapacitat intel·lectual juguen a la nostra societat.

Els Jocs Special Olympics tenen lloc cada quatre anys. A Catalunya, se celebren des de l’any 1988 quan van tenir lloc a Lleida. Des d’aleshores altres ciutats han acollit aquest esdeveniment amb clara vocació internacional: Igualada (1990), Barcelona (1992), Granollers(1994), Reus (1996), Figueres (2000), Badalona (2004), Lloret de Mar (2006), Barcelona- Vilanova i la Geltrú (2012) i Barcelona-Calella 2014. En aquests últims Jocs, hi van participar 1.400 esportistes catalans, de la resta de l’Estat i de delegacions estrangeres convertint-se en una de les edicions més internacionals.

La darrera cita: Barcelona-Calella 2014

Les ciutats de Barcelona i Calella van acollir, del 30 d’octubre al 2 de novembre de 2014, la desena edició dels Jocs Special Olympics. Gairebé 1.400 esportistes amb discapacitat intel·lectual van prendre part en una dotzena de disciplines esportives. Tres de les quals es van celebrar a Barcelona (tennis, bàsquet i vela) mentre que les nou restants es van allotjar a Calella (tennis taula, bàdminton, gimnàstica, hoquei interior, handbol, futbol, petanca, atletisme i natació).

Fins a Barcelona i Calella es van desplaçar atletes catalans, però també es va gaudir d’una nodrida representació de delegacions vingudes de fora. Així, esportistes de sis comunitats de l’Estat espanyol (Múrcia, Aragó, Comunitat Valenciana, Andalusia, Castellà i Lleó, Madrid) i de més d’una quinzena de països (Àustria, Suïssa, Gibraltar, Andorra, Dinamarca, Itàlia, Mònaco, Hongria, Regne Unit, Argentina, Equador, Xile, Israel, Marroc, Etiòpia i Índia) van poder passar tres dies de competició i de companyonia.