La torxa dels Special Olympics va arribar per mar a Barcelona i va recórrer les 4 províncies catalanes fins arribar el 4 d’octubre a Andorra la Vella, on es va celebrar l’acte inaugural dels Jocs Special Olympics La Seu d’Urgell – Andorra la Vella 2018.

El 20 de setembre va arribar a Barcelona la torxa dels Jocs Special Olympics La Seu d’Urgell – Andorra la Vella 2018. Barcelona es va convertir en la primera ciutat en rebre la flama Olímpica en un acte inclòs en el programa de la Festa Major de la Mercè. El veler Sail One, acompanyat d’altres embarcacions de la Federació Catalana de Vela, va atracar al Port de Barcelona i dos esportistes d’Special Olympics van desembarcar amb el candil que contenia la flama.

El Director del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Toni Reig, el President d’Special Olympics Catalunya, Sergi Grimau, la Presidenta d’ACELL, Marina Gómez, el President de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres, el President de l’UFEC, Gerard Esteva, la Cònsol Major del Comú d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i l’Alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, van ser els encarregats de rebre la torxa.

A continuació, va començar el recorregut de la torxa pels carrers de Barcelona. Cada relleu va estar protagonitzat per un esportista special olympics, acompanyat per personalitats del món de l’esport, la cultura, la música, la televisió, etc. com Sandra Azón (medallista de vela dels Jocs d’Atenes), Joan Herp (olímpic de vela de Rio 2016), Sor Lucia Caram, Rodrigo de la Fuente, Núria Casas, David Clupés, Nando Jubany, Javi Puado, Albert Hermoso (genet olímpic), Marc Martínez, Els Catarres, Pere Arquillué, Cristina Brondo, Toni Sevilla, Pitu Abril, Doctor Prats i Sergi Bruguera.

El relleu va culminar amb una gran festa a la Plaça Sant Jaume, on es va encendre el pebeter. A més, es va presentar una de les sorpreses d’aquesta edició dels Jocs: la nova mascota de Special Olympics: la Bruna. Una mascota nascuda a Barcelona amb un nom inspirat en la raça autòctona de vaques dels Pirineus.

La segona parada va ser el 23 de setembre a Badalona. Cadascun dels 15 rellevistes que van completar els prop de 2 quilòmetres entre el Passeig Marítim i la Plaça de la Vila va estar acompanyat d’un destacat esportista badaloní. Entre altres, van ser-hi la deu vegades campiona d’Espanya de karate, Elsa Álvarez, la capitana de l’equip sènior del Joventut de Badalona, Tania Hurtado, el capità dels Badalona Dracs, Sergi Gonzalvo, o el triatleta campió de la Copa d’Europa de València, Jordi Garcia.

El 24 de setembre la flama va recórrer el Maresme. Pel matí arribava a Calella, ciutat amfitriona l’any 2014 dels 10ns Jocs Specials Olympics, on alumnes de l’Escola Horitzó, voluntaris de les entitats esportives locals i membres de l’Ajuntament van exhibir-la pels carrers més transitats de la localitat. Mentre que per la tarda ho feia a Mataró. Després de desembarcar per mar al port de Mataró-platja del Varador, rellevistes del Club FEM, Fedamar i CFS Ciutat de Mataró van custodiar la torxa fins a l’Ajuntament. La comitiva va estar acompanyada de destacats esportistes locals i del conegut actor mataroní Joan Pera, així com per una exhibició castellera.

Dimarts 25 a la tarda va ser el torn de Lloret de Mar, ciutat seu de la 8a edició dels Jocs Special Olympics l’any 2006, on el foc va ser rebut per esportistes del Club Esportiu El Vilar de la Fundació Aspronis. De la mà de diversos esportistes locals, com ara el futbolista del Girona Marc Muniesa o la campiona de Catalunya i d’Espanya de patinatge artístic, Clàudia Terrades, la marxa va culminar a la plaça de la Vila, on l’esperava l’Alcalde Jaume Dulsat.

L’endemà, la ciutat de Girona va vibrar amb l’arribada de la torxa dels Jocs Special Olympics 2018, convertint-se així en la 6a localitat en acollir-la en la seva ruta fins a Andorra. La flama va recórrer els carrers de la ciutat fins arribar a la plaça del Vi, on l’esperava, entre altres autoritats, l’Alcaldessa Marta Madrenas. Esportistes de la Fundació Ramon Noguera, Fundació Els Joncs i la Secció d’Esport Adaptat del GEiEG van portar la torxa acompanyats d’altres esportistes locals i de cares tan conegudes com la de l’actual entrenador del Girona FC, Eusebio Sacristán.

Dijous 27 de setembre la torxa va retrobar-se amb Figueres, ciutat que ja va acollir els Jocs de l’any 2000. La flama va recórrer la capital de l’Alt Empordà de la mà de joves esportistes de l’Altem, Ona, el Dofí i l’escola d’educació especial Mare de Deu del Mont, així com de representants institucionals i de nombrosos veïns i veïnes.

El dia següent va ser el torn de la capital del Vallès Oriental, Granollers, seu dels Jocs l’any 1994. L’alumnat de l’Escola Montserrat Montero van custodiar el foc acompanyats de destacats esportistes locals de clubs com el Natació Granollers, el Bàsquet Granollers o el Balonmano Granollers.

Sant Just Desvern tampoc va voler perdre’s aquesta cita després de ser Territori Special al 2017. Des de l’Ajuntament, es va fer una crida a les entitats i al voluntariat que ja va participar amb el Territori Special perquè participessin en els relleus. L’exjugador de bàsquet, Roger Grimau, i el tenista Manuel Orantes es van implicar també en l’arribada de la torxa.

El 29 de setembre, els esportistes d’Igualada van ser els protagonistes de l’arribada de la torxa a la ciutat. Per la seva part, la província de Tarragona esperava per prendre’n el relleu el dia següent. Pel matí ho va fer Tarragona i per la tarda Reus.

Abans d’arribar a la Seu d’Urgell i Andorra la Vella, la flama olímpica va fer una parada més, el 2 d’octubre, a la ciutat de Lleida en una gran festa amb la participació de la Paeria, les entitats i els clubs de la localitat. En Sr. Postu va ser un dels rellevistes acompanyants de la flama en un itinerari en que també van participar clubs com Handbol Pardinyes, INEF Lleida (abanderats), Llista Blava, Assoc. Llei. Handbol, CB Lleida, DKV Borges i en Pep Castarlenas, director de l’EKKE, els quals van muntar un punt d’animació davant de l’auditori Enric Granados per donar suport a la torxa. L’últim relleu va comptar amb l’acompanyament de Miqui Feliu, capità del Força Lleida, que va protagonitzar l’entrada a una plaça de la Paeria plena de gom a gom a través d’un emotiu passadís humà.

La torxa va continuar el seu camí el dia 3 d’octubre a La Seu d’Urgell. El foc olímpic va arribar en una piragua conduïda per la palista Núria Vilarrubla i una esportista del Taller Claror. La flama va recórrer els carrers més cèntrics i, de la mà de quinze rellevistes, va arribar fins a la plaça dels Oms, on l’últim la va entregar a l’alcalde, Albert Batalla, que va encendre el peveter i va animar a tota la població “a rebre amb el cor obert i amb moltes ganes de compartir valors i emocions que ens deixaran petjada per sempre més i ens faran una ciutat encara millor”.

Finalment, la flama va arribar el 4 d’octubre a Andorra la Vella, on es va celebrar l’acte inaugural dels Jocs Special Olympics 2018. Des del 20 de setembre, la torxa que mantenia el foc Olímpic va recórrer les quatre províncies catalanes fins arribar al Principat d’Andorra. Durant la inauguració, la torxa va arribar al recinte i es van fer diversos relleus dins del pavelló. L’últim el va fer l’atleta Marc Vilches, acompanyat pel capità espanyol de la Copa Davis, Sergi Bruguera. Ambdós, van ser els encarregats d’encendre l’últim peveter olímpic.

9 d’octubre de 2018

 

Vídeo resum del pas de la torxa per Barcelona

Imatges de l’arribada de la Torxa dels Jocs Special Olympics 2018 a Barcelona

Imatges de l’arribada de la Torxa dels Jocs Special Olympics 2018 a Lleida

Imatges de l’arribada de la Torxa dels Jocs Special Olympics a Sant Just Desvern

Fotografies d’Isma Monfort